terug

current photo

Valentine Witmeur Lab

Nieuws, 26 oktober 2018

Valentine Witmeur Lab

Het verhaal achter: Valentine Witmeur Lab

Achter elk merk zit een verhaal. In de categorie 'Het Verhaal Achter' geven de ontwerpers openhartig inzicht over hun inspiratie, productieproces en de personen achter het merk. Wie zijn ze, waar halen ze hun inspiratie vandaan, hoe belangrijk is duurzaamheid? We gingen in gesprek met Valentine, de oprichtster van Valentine Witmeur Lab, een knitwear merk dat haar oorsprong in Belgie vindt. 

Dit interview is vertaald vanuit het Engels. Lees het origineel hier

Wat was het oorspronkelijke idee achter Valentine Witmeur Lab? Hoe is het allemaal begonnen?
"Ik ben al sinds jonge leeftijd gek op mode. Voordat ik mijn merk lanceerde, studeerde ik mode in Milaan en werkte vervolgens voor een gerenommeerde Belgische modegroep die high-end modemerken verkoopt. Na twee jaar als hoofd op deze afdeling besloot ik om mijn tijd aan persoonlijke projecten te gaan wijden. Ik dacht er altijd al aan om mijn eigen merk te lanceren, dus besloot ik om te beginnen met een collectie van zes truien om de markt te testen. Ik wilde iets dat clean, toegankelijk en duidelijk omschreven was, een product dat we altijd dragen en waar we altijd naar op zoek zijn. Er ligt een enorme selectie aan truien in winkels, maar het is niet altijd gemakkelijk om iets te vinden dat kwalitatief hoogstaand, mooi, en tegelijkertijd goed geprijsd is.

Knitwear is heel comfortabel en tegelijkertijd ook luxueus. Dit is waarom ik het zo interessant vind om met knitwear te werken. Ik denk dat ons product iets 'nieuws' is en daarmee reageert op de afkeer van sommige consumenten."

Hoe zou je de esthetische identiteit van Valentine Witmeur Lab beschrijven?
"Ik ben altijd al aangetrokken door (soms verrassende) kleurencombinaties. Dit is wat mij het meeste drijft: het vinden van nieuwe kleurencombinaties en een nieuwe geometrische esthetiek. Ik besloot deze twee elementen te combineren en een collectie te ontwerpen met alleen gebreide items. Daarnaast wilde ik dat de sweaters gemakkelijk te dragen, comfortabel en cool zouden zijn."

Valentine Witmeur Lab

Valentine Witmeur Lab staat bekend om verfijnde knitwear met een moderne twist. Waar vind je inspiratie voor de collecties?
"Eerlijk gezegd heb ik geen speciale inspiratiebron. Ik zou kunnen zeggen dat ik inspiratie put uit architectuur of muziek, maar dan zou ik liegen. Het enige dat ik wil is het combineren van heldere kleurencombinaties met een geometrische esthetiek. Mijn belangrijkste focus is het brengen van een product dat zelf de look maakt. Iets dat gemakkelijk te dragen en te combineren is met casual items (jeans, beige broeken, zwarte leren broeken, enz.). Dus ben ik begonnen met het product (unieke, oversized sweaters) en heb toen besloten om het een sterke identiteit te geven."

Hoe ben je in de modewereld terechtgekomen? Ben je daar altijd in geïnteresseerd geweest?
"Zoals ik al zei, heeft mode altijd een belangrijke plaats in mijn leven ingenomen. Maar het lanceren van mijn merk had geen prioriteit toen ik in 2015 ontslag nam. Daar heb ik toentertijd veel aan gedacht, maar ik had geen ervaring op het gebied van productie en ontwikkeling. Echter, in de loop van de tijd heb ik mensen ontmoet, veel gediscussieerd en zo is het project uiteindelijk van start gegaan. Ik begon met een hele kleine collectie, welke alleen online beschikbaar was, en van daaruit ben ik steeds verder gegroeid."

In welk item zou iedereen moeten investeren?
"Ik heb twee antwoorden op die vraag en ik denk dat de klant hierin zijn eigen beslissing moet nemen. Je kunt investeren in een sterk ontwerp dat herkenbaar is en anders dan de rest, of juist investeren in een meer tijdloos item om ervoor te zorgen dat het langer draagbaar is. Het is echt iets persoonlijks en iedereen heeft er een andere kijk op. " 

Wie is je ultieme stijlicoon aller tijden?
"Olivia Palermo is één van mijn favorieten. Ik houd van haar enorme gevoel voor stijl en haar elegantie. "

Hoe wil je dat vrouwen zich voelen terwijl ze Valentine Witmeur Lab dragen?
"Ik wil dat vrouwen zich tegelijkertijd chique en cool voelen. Ze zouden comfortabel moeten zijn in de kleding die ze dragen en zich daarnaast krachtig en zelfverzekerd voelen."

Waar worden de collecties ontworpen en geproduceerd?
"Alles wordt ontworpen in Brussel. De wol komt uit Italië en de productie vindt plaats in Portugal. Het was erg belangrijk voor ons om in de juiste omstandigheden én in de buurt van België te produceren."

Valentine Witmeur Lab 2

Hoe krijgen Valentine Witmeur Lab-producten hun geur?
"Dat is een geheim van het atelier ;-)."

Wat is de beste manier om knitwear te wassen?
"Allereerst is het altijd beter om te veel wassen te vermijden. Mocht het echt nodig zijn, dan kun je knitwear met de hand wassen of in de wasmachine op 0°C en het plat laten drogen, omdat de kleding zwaar kan zijn als het nat is."

Welk Instagram-account moeten we allemaal volgen?
Diet Prada (!), Business of fashion, Goop, Highsnobiety en Hypebeast. En Bestvines om te lachen.”

Hoe combineer je een Valentine Witmeur-sweater?
"Zo gemakkelijk mogelijk. Op een simpele broek, met of zonder wijde pijpen, een leren broek, of op een gemakkelijke jeans. En dan met een oversized jas, de juiste designertas, flats op zomerdagen of een mooi paar Filling Pieces sneakers. That’s it.

Wat draagt Valentine Witmeur bij aan duurzaamheid?
"We besteden veel aandacht aan lokaal produceren, wat vandaag de dag zo belangrijk is. We produceren in een klein familieatelier wat bekend staat om zijn breitechniek, vakmanschap en respect voor tradities. Wat onze garen betreft, deze kopen we in Italië. We hebben ook het idee om enkele truien te ontwikkelen die zijn gebreid van gerecyclede garen, maar dit is nu nog toekomstmuziek."

Wat is je grootste prestatie met Valentine Witmeur Lab?
"Ik ben heel blij dat onze naamsbekendheid groeit, vooral in het buitenland. We zijn begonnen met ons land (België) en wilden ons al snel in andere landen introduceren. We hebben nog steeds veel dingen te ontwikkelen en daarom word ik elke dag geïnspireerd om Valentine Witmeur Lab groter te maken."

Hoe zou je de Valentine Witmeur-collectie bij Pauw beschrijven?
"Ik ben zo blij dat ik naast super high-end merken als Dries Van Noten, Marni en Common Projects wordt verkocht. Madeleine maakt de juiste selectie voor Pauw-winkels: een selectie die voldoet aan de verwachtingen van Pauw's klanten. Ik denk dat Valentine Witmeur Lab kan worden gecombineerd met andere geweldige ontwerpers bij Pauw zoals Brunello Cucinelli-broeken, een Dries Van Noten-oversized jas en witte Filling Pieces-sneakers."

 

Ontdek de collectie van Valentine Witmeur bij Pauw hier

Afbeeldingen

current photo

Discover News

The journal

terug
omhoog